• Susan Susanti, S.Pd.
  • Bahasa
  • 2019-10-19 22:54:30
MENDONGENG

Lila ti budak leutik kuring biasa kabiasaan pikeun dibéjaan ku kadua kolotna samemeh indit bobo atanapi salami waktos haratis. Dekad terasna, nalika status parental anu alami di kuring, kedah kuring neraskeun tradisi penceritaan barudak kuring?
Ngeunaan pentingna peran "penceritaan" pikeun kamekaran barudak, upami ditingali tina dasar pamahamanna, dongéng mangrupikeun bentuk sastra kuno anu nyaritakeun hiji kajadian atanapi kajadian anu luar biasa dina bentuk fiksi (henteu nyata) atanapi khayalan.
Dongéng ieu mangrupikeun carita tradisional atanapi carita anu disalurkeun ti unggal generasi ka generasi ti karuhun anu ngagaduhan fungsina pikeun ngajar nilai-nilai moral ogé hiburan. Sahingga maca dongéng ka barudak mangrupikeun cara anu paling efektif pikeun nguatkeun beungkeut sareng komunikasi sareng murangkalih.
Salaku tambahan, dongéng tiasa ngalegaan cakrawala sareng merangsang sababaraha aspék pamekaran di barudak, a.l. ngaktifkeun pusat émosional dina uteuk sareng ngalatih fokus perhatian barudak, ngajarkeun étika, kana éstétika ngalangkungan kaéndahan carita sareng nyanyian. Éta ogé ngalatih kinestétik barudak ku ngondang aranjeunna pikeun ngalakukeun sababaraha gerakan
Caritaan ogé ngalatih murangkalih pikeun mikir dina cara terstruktur, merangsang kreativitas, ngenalkeun rupa-rupa nuansa emosi, sareng prosés idéntifikasi aya hubunganana sareng pembentukan positip kapribadian barudak nalika dewasa.
Dongéng anu diwangun ku tilu (3) bagian penting, nyaéta bubuka, eusi atanapi acara, sareng nutup. Ieu di handap aya penjelasan tiap-tiap bagian tina dongéng.
1. Pambuka, ngandung kalimat pangenalan pikeun ngamimitian dongéng.
2. Eusi (peristiwa / Kajadian), mangrupikeun bagian penting tina dongéng anu nyaritakeun ngeunaan sekuen kajadian tina hiji kajadian.
3. Panutup, mangrupikeun tungtung carita anu dilakukeun pikeun mungkas carita.
Ogé dina dongéng aya unsur intrinsik anu kudu dianggap yén dongéng katingalina saé sareng hits, diantara unsur nyaéta:
1. Téma
Téma mangrupikeun ideu utama anu ngandelkeun formasi dongéng.
2. Latar latar
Latar atanapi setting nyaéta rohangan, waktos, suasana, sareng ogé mangrupikeun alat pikeun peristiwa / peristiwa anu lumangsung dina karya sastra.
3. Flowchart
Alur ieu mangrupikeun alur dina hiji karya sastra.
4. Gambar
Karakter mangrupikeun aktor dina hiji carita.
5. Budi (Budi / Watak)
Watek karakterisasi nyaéta karakter, sifat, sikep, kaayaan fisik ogé karakter anu dipiboga ku karakter dina hiji carita.
6. sudut pandang
Titik pandang mangrupikeun posisi panulis dina ningali hiji kajadian dina hiji carita.
7. Amanat
Amanat mangrupikeun pesen yén panulis atanapi panulis carita hoyong disampaikan ka nu maca.
Aya sababaraha jinis dongéng anu ku urang tiasa maca pikeun ngiringan orok anjeun dina raraga ngembangkeun intelektual moral sareng rasa KASUKUAN, kalebet:
1. Mitos mangrupikeun wujud dongéng anu nyarioskeun perkawis hal-hal gaib sapertos carita déwa, hantu, peri, sareng hal-hal gaib anu sanés.
2. Sage mangrupikeun dongéng anu nyarioskeun ngeunaan heroisme, panginten, sareng kakuatan gaib tina hiji tokoh.
3. Fabel nyaéta mangrupikeun dongéng anu karakter utama nyaéta sato anu ngagaduhan kalakuan manusa.
4. Katerangan nyaéta dongéng anu nyarioskeun perkawis kajadian atanapi peristiwa atanapi asal usul hiji tempat atanapi objék.
5. Carita lucu nyaéta carita anu ngandung kajadian lucu atanapi acara anu pikaresepeun pikeun saha waé anu ningali éta.
6. Carita riasan nyaéta carita anu biasana dianggo pikeun ngahibur tamu sareng nganggo média sapertos wayang sareng alat sanés.
7. Parabél nyaéta bentuk dongéng anu ngandung tokoh biantara.
Dongeng anu dipasihkeun ka urang sababaraha dekade ka tukang teu masihan seueur pangaweruh sareng wawasan tambahan pikeun urang. Urang sadar yén kaayaan sareng kamampuan urang dina waktos éta henteu nguap kolotna pikeun ngajarkeun kami pelajaran anu cukup ngeunaan wawasan hirup sareng nilai.
Nanging, urang merhatikeun kabiasaan carita hirup janten carita anu amis anu kami terus émut dugi ka ayeuna. Kami ogé hoyong generasi panerusna gaduh kenangan ka urang anu henteu kurang geulis

Video Terkait:



Add comment

Jl.Lingkar Utara Bekasi Kel. Perwira Kec. Bekasi Utara (sebelah BSI Kaliabang) Raya Bekasi KM.27 Pondok Ungu

Email : admin@smktarunabangsa.sch.id

Email : ppdb@smktarunabangsa.sch.id

Telepon : 02188981163

Whatsapp : 081319136558

Pengumuman

Kategori Berita

© 2022 SMK Taruna Bangsa Bekasi. All Rights Reserved.